ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Ιστορικά γεγονότα

Η Λήμνος είναι ένα νησί με πολύ πλούσια ιστορία. Αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν οτι το νησί κατοικούνταν απο την Παλαιολιθική περίοδο, αφού η Πολιόχνη, ο αρχαιότερος οικισμός στο Αιγαίο, έχει ανακαλυφθεί στη Λήμνο.

Η Λήμνος είχε επίσης μεγάλη μυθολογική σημασία, αφού σύμφωνα με τους αρχαίους μύθους ήταν η τοποθεσία στην οποία ο θεός Ήφαιστος είχε το εργαστήριο του στο ηφαίστειο της Λήμνου. Το νησί επίσης συνδέεται και με το μυθικό ήρωα Φιλοκτήτη, τον οποίον εγκατέλειψαν εκεί οι σύντροφοί του στο δρόμο για την Τροία.

Στους αρχαίους χρόνους, η Λήμνος είχε περάσει στην εξουσία των Αθηναίων, και αργότερα των Μακεδόνων, μέχρι που κηρύχθηκε ελεύθερη το 197 π.Χ. απο τους Ρωμαίους. Το 166 π.Χ. την έδωσαν ξανά στους Αθηναίους, και το 395 π.Χ. πέρασε στην κυριαρχία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Το νησί οχυρώθηκε εκείνη την περίοδο, και χτίστηκε ένα Κάστρο στη Μύρινα, καθώς η Λήμνος είχε γίνει συχνά στόχος πειρατικών επιθέσεων. Όταν διαλύθηκε η Βυζαντινή Αυτοκρατορία, η Λήμνος πέρασε στα χέρια των Βενετών, και έπειτα των Γενουάτων το 1453, οπότε και γνώρισε μεγάλη οικονομική άνθιση.

Μετά την Πτώση της Κωνσταντινούπολης, η Λήμνος έγινε αντικείμενο πολέμου μεταξύ των Βενετών και των Τούρκων, οι οποίοι τελικά την κατέλαβαν. Με την Ελληνική Επανάσταση του 1821, η Λήμνος ήταν απο τα πολλά νησιά που δεν απελευθερώθηκαν. Η απελευθέρωση απο τον τουρκικό ζυγό ήρθε το 1912, μετά τον πρώτο Βαλκανικό Πόλεμο. Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Λήμνος χρησιμοποιήθηκε σαν στρατιωτική βάση των Συμμάχων. Το νησί εννοποιήθηκε στο ελληνικό κράτος μετά απο συνθήκη του 1918.

Ξενοδοχείο & Διαμερίσματα Αφροδίτη Μύρινα, Λήμνος
22540 23489 / 23789   
22540 22484   
afroditelemnos@otenet.gr   

Άδεια EOT: 0310K032A0088400